BUDAÖRSI INGATLANPIACI HÍREK, TRENDEK

 

A Budaörsön lakást keresők informálására hoztuk létre ezt az oldalt. Szeretnénk bővebb tájékoztatást adni a Budaörsön belüli városrészek ingatlanpiaci sajátosságairól, az egyes területek értékeiről illetve az eladási trendekről. Helyi ingatlanirodák képviselői is nyilatkoznak a tapasztalataikról illetve elemzik az elmúlt időszakot. Aki még nem ismeri Budaörsöt, átfogó képet kaphat arról, hol érdemes ingatlant vásárolni, melyik területnek milyen előnyei vannak, és eladáskor mire számíthat.

 

TARTALOM:

 

1. BUDAÖRSI INGATLANPIAC JELLEMZÉSE

 

2. ÁRBAN IS KÖZEL A XI. ÉS A XII. KERÜLETHEZ: BUDAÖRS INGATLANPIACA

 

2.1 Budaörsi helyzet

 

  • Kik keresnek ingatlant Budaörsön?
  • Bővül a bölcsőde

 

2.2 Panelek és téglaépítésű lakások

 

  • Panellakások
  • Téglaépítésű lakások

 

2.3 Családi házak és telkek

 

  • Ikerházak
  • Családi házak
  • Telkek

 

3. IRODAPIAC BUDAÖRSÖN

 

  • A Terraparkról

 

4. MOST ÉRDEMES CSALÁDI HÁZAT VÁSÁROLNI

 

5. MEGMOZDULTAK A LAKÁSÁRAK

 

 

 

BUDAÖRS INGATLAN ÁTLAGÁRAI

 

 

 

1. BUDAÖRSI INGATLANPIAC JELLEMZÉSE

 

Néhány mondatban megpróbáljuk összefoglalni Önnek azokat a fontos információkat, amelyek jellemzik a budaörsi ingatlanpiacot. Reméljük ezekkel az információkkal segíthetjük a választásban.

 

Budaörs városrészeik tulajdonságai jelentősen eltérnek egymástól, ezért az értékállóságuk, és a várható tendenciák is különböznek egymástól.

 

Változatlanul a legfrekventáltabb rész a város XI. kerülethez közeli, illetve Budaörs domboldalra eső része. Ezen a környéken építési telek már alig van, a lakóingatlanokat viszonylag magas áron kínálják. Az ingatlanok itt normál nagyságú telken (átlagosan 1000 négyzetméter), általában panorámával rendelkeznek. Az utóbbi években jelentek meg itt a terület kihasználás jegyében épült kétlakásos társasházak a meglévő, régebbi építésű családi házak helyén. Várhatóan itt mindig is tartani fogják az ingatlanok a viszonylag magas az áraikat.

 

A város belső részén, az óvárosi területen lehet a legalacsonyabb áron ingatlanhoz jutni. Itt számolni kell a sűrűbb beépítettséggel, a kínált ingatlanok jellemzően magas korával, és a nem szabályos településszerkezettel. A kereslet kialakította a belvárosias átalakulást, amik a rehabilitációs területeken keresztül valósulnak meg. Így a központi részen a földszintes házrészeket felváltják a kétszintes társasház jellegű ingatlanok. A kiváló infrastruktúra miatt az Óváros lakásai keresettek.

 

Budaörs kedvelt terület a panellakások piacán, többek között a térségben fellelhető számos munkalehetőségnek köszönhetően. Több olyan munkavállalóval találkoztam, akik a vidéken található családi házukat –áron alul eladva - felköltöztek városunkba, mert itt biztosabb a megélhetés. Ők képezik a panel lakásvásárlók egy részét. Az ifjú összeköltözők, akik szülői segítséggel és banki hitellel tudnak egy-egy kisebb lakáshoz hozzájutni - alkotnak még egy erős vásárlói bázist. Még mindig vannak olyan befektető-vásárlók, akik erősen lealkudott árú lakást kiadási céllal vásárolnak, hiszen a lakásbérlésre mindig nagy igény van. Az árak a magasabb keresettségi szint ellenére is jelentősen csökkentek, és az egy évvel ezelőtti állapothoz viszonyítva átlagosan 20 százalékkal olcsóbban lehet a lakásokat megvásárolni. A 10 millió forint alatti lakások kelnek el a leggyorsabban. Tehermentes lakás, illetve hitel nélküli vásárló szinte alig van, ezért egy-egy lakás adásvételének lebonyolítása sokszor hónapokig is elhúzódik. Mindenképpen jobban jár a vásárló, illetve az eladó, ha gyakorlott ingatlan szakember segítségét veszi igénybe a bonyolításkor, mert ez által időt és pénzt spórol magának, valamint elkerüli a felesleges idegeskedést. Tapasztalataim szerint kedveltek a budaörsi kis ingatlanirodák, melyek személyre szabott ajánlatokkal, rugalmas jutalékrendszerrel igyekeznek kiszolgálni visszatérő ügyfeleiket. A panelprogram alapvetően nem növelte az árakat, de az adásvételek 80 százaléka felújításban részt vevő lakásokra korlátozódik, hiszen a magas rezsiköltség fontos befolyásoló tényező a lakásoknál” (forrás: budaörsi napló)

 

Budaörsi lakóparkok is kialakultak, egészen kiváló, főleg fiatalokból álló lakóközösséggel. Mivel bőven van választék óvodából, iskolából, sport-és szabadidős lehetőségekből, egyre jobb a megközelítés és rengeteg a szolgáltatás, általánosan elmondhatjuk: aki egyszer Budaörsre költözött, mindig is itt marad városunkban. Különösen kedvelt a néhány éve épült „Holdfény lakópark”, és a magas igényeket képviselő „Domb utcai lakópark”.

 

A Budaörs nyugati oldalán, Törökugrató és Csiki-hegy környékén jelenleg jelentős infrastrukturális beruházások folynak. A telekadottságok gyakran kedvezőtlenek, de aki telekalakítás után építkezni kezd, gyönyörű környezetben építheti fel ingatlanát. A nyaralóövezet ízléses családi házas övezetté alakul, változatos, izgalmas domborzati viszonyok között. A területen levő utcákat a közművek rendbehozatala után szilárd burkolattal látják el. Igen szép panorámás telkekhez lehet itt még hozzájutni. A házak egészen a természetvédelmi terület határáig húzódnak, erdős domboldallal övezve.

 

Budaörs autópályán túli nagy lakóövezete Kamaraerdő. Erre a környékre is jellemző az igényes családi házas építkezés, és az újabb beépíthető telkek kialakítása a nyaralóövezet átalakulásával. Kamaraerdő önálló életet él, kicsit elvonulva a nyüzsgő városiasságtól.

 

A mai igények egyre inkább a minőségi lakások irányába tolódnak, amik szorosan kapcsolódnak a korszerű építési technikákhoz, valamint gazdaságos, energiákat kihasználó megoldásokhoz. A lakásvásárlók között végzett felmérés alapján megállapíthatjuk, hogy inkább van igény egy kisebb méretű, de ízléses, korszerű, modern lakásra, mint egy nagyobb alapterületű, kevésbé komfortos, nem mai elvárásoknak megfelelő ingatlanra. Ez a magyarázata annak, hogy a ’70-es, ’80-as években épült hagyományos megjelenésű nagy családi házak eladhatósága igen nehéz, vételáruk gyakran a telekárat közelíti meg.

 

2. ÁRBAN IS KÖZEL A XI. ÉS A XII. KERÜLETHEZ: BUDAÖRS INGATLANPIACA

 

2.1 Budaörsi helyzet

 

Budaörs egy töretlenül fejlődő település, mely ugyan megérezte a válságot, de úgy tűnik, hogy a vevők továbbra is aktívak az ingatlanpiacon, és a sok helyen teljesen leálló új fejlesztések itt még mindig zajlanak. Jelentős vonzereje a sok munkahely, a jó ellátottság, miközben zöldebb, kevésbé forgalmas, mint a budapesti kerületek többsége. Ugyanakkor ennek ára van, de persze még mindig alacsonyabb, mint a település mellett fekvő XII. vagy akár a XI. kerület esetében.

 

Budaörs nem tartozik a nagyobb „visszaesést” elkönyvelő települések közé – jelezte az ingatlanmagazin.com-nak Vágner Adrienn, a Max Ingatlanirodavezetője. Ennek okai: a főváros közelsége, a jó közlekedés (BKV buszok, autópálya), a dombos terepviszonyok miatti panorámás telkek, a gondozott városkép, nagy zöldfelületek, a jó ellátottság (bevásárlóközpontok, üzletek sokasága, majdnem mindegyik bank képviselteti magát a településen, stb.) – sorolta Vágner Adrienn.

 

Ezek mellett a betelepült multinacionális cégek munkalehetőséget nyújtanak, valamint az irodaparkok „kisirodák” koncepciója is segít abban, hogy egyre több céget vonzzanak egy jól megközelíthető budaörsi irodaházba. Az ezen cégeknél dolgozók közül sokan lakóhelyüknek is Budaörsöt választják – tette hozzá.

 

Az persze tagadhatatlan, hogy a betelepülő cégek, kereskedelemi egységek révén a forgalom is megnőtt a településen, így akik még évtizedekkel ezelőtt költöztek ide egy falusias jellegű, csendes utcába, azok néha továbbállnak egy nyugodtabb helyre, de persze sokan közülük ismét visszatérnek élethelyzetük változásával – mondta Skripecz Gyöngyi, Budaörs legrégebben működő ingatlanirodájának, a Korrekt Ingatlannak a tulajdonosa.

 

Budaörsi városkép

Budaörs (Fotó: Max Ingatlan)

 

Kik keresnek ingatlant Budaörsön?

 

A vevők most is érkeznek: egy jelentős részük a vidéki városokból, elsősorban a munkalehetőségek miatt, illetve a legtöbben persze Budapestről, főleg fiatal családosok és középkorúak. Az idősebb korosztálynál pedig az ok sokszor az, hogy gyermekeik már itt élnek, s közelebb szeretnének lenni hozzájuk.

 

A vevők általában úgy jönnek ingatlan vásárolni, hogy kifejezetten Budaörsön szeretnének letelepedni. Az évek során alaposan megfogyatkoztak az üres és beépíthető telkek, s most már a belterületbe vonások is lelassultak, ugyanakkor ezt kompenzálják a társasházépítések – mondta Skripecz Gyöngyi. A fejlesztések jelenleg is zajlanak: habár néhányan kiszálltak a korábbi beruházók közül, mindig belépnek újabbak a piacra, így most is dolgozik 5-6 vállalkozó a városban új fejlesztéseken.

 

Az önkormányzat eközben igyekszik családbarát környezetet teremteni. Szép játszóterek épülnek, uszoda, színház, művelődési központ, sportközpont, rendezvények, új kerékpáros út szolgálja az itt lakókat. A város utcái, terei gondozottak, karácsonykor díszvilágítást kapnak. A gyermekek számára az óvodák, iskolák és az Illyés Gyula Gimnázium biztosítja a tanulási lehetőséget. A szakszerű orvosi ellátás a modern Egészségügyi Központban történik.

 

A budaörsi városháza (Fotó: MTI)

A budaörsi városháza (Fotó: MTI)

 

Bővül a bölcsőde

 

Ősztől 80 férőhellyel bővül az eredetileg 60 gyermek ellátására kialakított budaörsi Pitypang bölcsőde, így jóval több kisgyermek elhelyezéséről tud majd gondoskodni a város. Erre nagyon nagy az igény a szülők részéről, hiszen a településen sok a kisgyermekes család – jelezte a minap a Budaörsi Önkormányzat.

 

Budaörs az elmúlt két évtizedben rendkívül dinamikus fejlődésnek indult. A lélekszám folyamatosan nőtt, magas a fiatal párok, különösen a kisgyermekes családok száma. A növekedés az önkormányzatot egyre komolyabb próbatétel elé állítja, így a bölcsődei ellátás bővítése és színvonalának emelése is az egy fontos kihívás volt.

 

Budaörs folyamatos fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt években, hogy megnövelje a bölcsődei férőhelyek számát a városban. 2002-ben új, 60 férőhelyes intézmény nyílt a Dózsa György utcában (Pitypang bölcsőde), míg a Lévai utcai bölcsődét (Százszorszép) 2008-ban 20 férőhellyel 80 fősre bővítette a város.

 

A bővítéssel hosszú távon is biztosítható Budaörsön a családok igényeihez igazodó magas színvonalú, ugyanakkor a férőhelyek számát tekintve is elegendő mértékű bölcsődei ellátás – közölte az önkormányzat.

 

2.2 Panelek és téglaépítésű lakások

 

Panellakások

 

A legkönnyebben most a lakásokat lehet eladni a városban, s a legnagyobb forgalom talán a panellakások esetében mutatkozik – mondta Skripecz Gyöngyi. Budaörs egy olyan település, ahol ha nem is Békásmegyer méretű, de azért egy jelentős lakótelep épült fel. Méretét jelzi, hogy 11 darab 10 emeletes épület áll itt, mellette pedig még jó pár 4 emeletes.

 

Az épületek jelentős része már túl van a panelprogramon, azaz szigeteltek, új nyílászárókat kaptak, hőmennyiségmérővel lettek felszerelve. Azért lehet vonzóbb ez a lakótelep, mint egy átlagos fővárosi, mivel sokkal szellősebben állnak a házak, több a zöldfelület, szépen parkosított a környék, s sok lakásból a panoráma is vonzó. Emellett nem elhanyagolható, hogy jó az ellátottság és a közlekedés – jelezte Vágner Adrienn.

 

A panellakások árai ugyan 2-3 millió forinttal visszaestek a válság évei alatt, azonban így is elkérhetnek egy 80 négyzetméteres otthonért akár 25 millió forintot is (az átlagár persze 21-22 millió forint ennél a méretnél), míg egy átlagos 51 négyzetméteres – melyből egyébként sok található ezen a lakótelepen – 10-11 millió forintba kerül. A kevésbé jó adottságú panellakásokat már 9 millió forintért is meg lehet vásárolni – fűzte hozzá Skripecz Györgyi. Vágner Adrienn megjegyezte, hogy a négyemeletes házakban lévő lakások ára itt is magasabb.

 

Új építésű

Újépítésű társasház (Fotó: Max Ingatlan)

 

Téglaépítésű lakások

 

Az igényesebb, s jobb anyagi lehetőségekkel rendelkező vásárlók panellakás helyett már az újszerű lakóparki lakások közül válogatnak. Található mindjárt egy ilyen a lakótelep mögött. A helyiek által csak Strabag-házaknak hívott négyemeletes épületekben található lakások vonzóak a betelepülők számára, hiszen kicsi a lakóközösség, mindegyik be van kerítve, parkosított a környezet, s igen jó minőségű lakásokról van szó, melyekhez teremgarázs is tartozik.

 

Ennek megfelelően persze az áruk sem alacsony, így egy 5 éve épült, 87 négyzetméteres lakás esetében számíthatunk 31 milliós vételárra, miközben a kínálati árak ennél pár millióval magasabbak, így ne lepődjünk meg, ha a hirdetéseknél 35-36 milliós összegeket látunk – hívta fel a figyelmet Skripecz Gyöngyi. A kisebb, 50-60 négyzetméteres, kétszobás lakások ára 21-22 millió forint környékén mozog, de több tényező is befolyásolja ezt az árat lefelé és felfelé, így például az, ha északi fekvésű a lakás – tette hozzá. Ezeknél természetesen találunk olcsóbb téglalakásokat is Budaörsön, így például az önkormányzat mellett egy 60 négyzetméteres, 2 szobás otthont 16,5 millió forintért is megvehetünk.

 

Vágner Adrienn ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a használt lakások eladási áraiban lehet leginkább érzékelni a gazdasági válság hatását. Az eladásoknál a motiváció főként a hiteltörlesztési nehézség, illetve a nagyobb lakásokat kisebb, alacsonyabb rezsivel rendelkező lakásokra cserélik tulajdonosaik.

 

Az új, téglaépítésű lakások áraiban viszont nem tapasztalható nagy visszaesés, bár némi alku itt is elképzelhető a meghirdetett árból. Az építtetők árkedvezmény helyett elsősorban azzal teszik vonzóbbá lakásaikat, hogy ingyen redőnyöket és/vagy konyhabútort adnak a lakáshoz, esetleg ingyen autóbeállót biztosítanak. Az árak 375-400 ezer forint/négyzetméter között mozognak. Vágner Adrienn azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a főútvonalak mentén épült társasházak esetében hosszabb az értékesítéshez szükséges idő.

 

Az újszerű, pár éves téglaépítésű lakások is kedveltek az ingatlanvásárlók körében. Jellemző ezekre az ingatlanokra, hogy teremgarázs és tároló is tartozik hozzájuk, és lifttel is rendelkeznek. A kétszobás, 53-60 négyzetméter közötti lakások ebben a kategóriában 20,5-21,5 millió forint között cserélnek tulajdonost. A teremgarázsban egy autóbeálló ára 1,7-1,9 millió forintba kerül.

 

2.3 Családi házak és telkek

 

Ikerházak

 

Nagyon keresettek az egyedi ingatlantípusok között az új építésű ikerházak. Fekvéstől függően (a Budapesthez közelebbi területeken lévő ikerházak a legdrágábbak) 38 és 47 millió forint között mozog az áruk. Általában nappali + 3 hálószobás lakásokat alakítottak ki a házakban. Alapterületük 110-150 négyzetméter között mozog. Keresettségüket indokolja, hogy olcsóbbak, mint a különálló családi házak, szeparált zöld kerttel rendelkeznek, a személygépkocsik kerten belül tudnak parkolni – fejtette ki Vágner Adrienn.

 

Családi házak

 

Mivel a telkek ára eléggé felkúszott azáltal, hogy a kínálat mérséklődött, így talán érdemesebb a családi házak piacán körülnézni. Ezek ára ugyanis csökkent – jelezte Skripecz Gyöngyi.

 

Vágner Adrienn arra mutatott rá, hogy jelentős mértékben szóródnak az árak ebben a szegmensben. Ennek az az oka, hogy miközben vannak ingatlantulajdonosok, akik a válság előtti árat szeretnék tartani, és akár hosszabb értékesítési idővel is tudnak kalkulálni, addig olyanok is akadnak, akik a magas fenntartási költségek, törlesztőrészletek miatt szeretnék ingatlanukat gyorsan eladni, így jelentős árengedményre is hajlandóak.

 

Emellett természetesen az is nagymértékben befolyásolja az árakat, hogy Budaörsön belül hol helyezkedik el az ingatlant. A legdrágább terület a Budapesthez közeli, a Budapesti út feletti, Farkasréti úthoz közel lévő rész, ahol a családi házak ára nagyságuktól, építési évüktől és panorámájuktól függően 60 millió forinttól 250 millió forintig terjed.

 

Emellett kedvelt rész a Budapesti út alatt fekvő kertváros is, illetve a domboldal és panoráma miatt a Törökugrató és környéke, bár ez Budaörs Budapesttől legtávolabb eső része, és a tömegközlekedéssel közlekedők csak egy átszállással érhetik el budapesti közlekedési csomópontokat. Az önkormányzat azonban ezt a részt is bevonta a vérkeringésbe, hiszen belső buszjáratot indított, mellyel egyszerűen elérhető a buszvégállomás, a bevásárlási lehetőségek, szolgáltatók, az iskolák és az Egészségügyi Központ is – jelezte Vágner Adrienn.

 

Új ikerház

Új ikerház Budaörsön (Fotó: Max Ingatlan)

 

Az óvárosi részen, az autópálya és a Szabadság út között, az előző két területhez képest alacsonyabbak az ingatlanárak, s az olcsóbb házrészeket keresik elsősorban a vevők. A Kamaraerdei részen szintén mérsékeltebb árakról beszélhetünk, az itt található ingatlanokat azok választják főként, akik a nyugodtabb életkörülményeket kedvelik. Ez a terület is domboldalon fekszik, és jellemzően nagyobb telkeken állnak a családi házak. A Kőhegyen szép a panoráma, főként azoknak ajánlott, akik szeretik a hangulatos utcákat és megelégszenek a kis telekmérettel – tájékoztatott Vágner Adrienn.

 

A családi házat kereső ügyfelek a megemelkedett fenntartási költségek miatt előnyben részesítik a korszerűsített, felújított ingatlanokat, melyek külső szigetelést kaptak, a nyílászárók korszerűek, fűtésrendszerük új. Sajnos a nagy alapterületű családi házak (150 nm-en felül) iránti kereslet csekély, még ha a tulajdonosok az ár kérdésében nagyon rugalmasak is – jegyezte meg.

 

Skripecz Gyöngyi hozzátette, hogy a vevők 40 millió forintig keresik a házakat. Egy 3 szobás, teljesen felújított családi házat 60 millió forintért már elég nehéz eladni. Megfigyelései szerint egyébként a legnagyobb mértékben a luxuskategóriás házak ára esett.

 

Telkek

 

Jó fekvésű, jó adottságú építési telek már alig található a városban, emiatt persze az áruk magas: 25-50 millió forint között mozog. Új telkek kialakításához általában az szükséges, hogy a keskeny vagy egymás felett fekvő telkek tulajdonosai összeálljanak, és a telkek összevonásával és megosztásával hozzanak létre megfelelő építési telkeket.

 

Budaörsre jellemző még a nagy üdülőterületi rész: a Frankhegy, az Odvas-hegy feletti rész, az autópálya túloldalán fekvő Méhecske utcai terület és Kamaraerdő felső része. Jellemzőek errefelé a nagy telekméretek, de építkezni csak kis részükre lehet, mivel építési engedélyt csak csatornával is rendelkező részekre ad ki az önkormányzat, és ez több utcában hiányzik még – hívta fel a figyelmet Vágner Adrienn.

 

Forrás: ingatlanmagazin.com

 

3. IRODAPIAC BUDAÖRSÖN

 

Újabb 160 négyzetméternyi irodát adott bérbe a Terrapark

 

Több kisebb bérlővel gyarapodott az elmúlt hónap során a budaörsi Terrapark bérlői köre. Az öt új cég összesen 160 m2-rel növeli a kiadott területeket az irodaparkban. A fokozatosan gyarapodó bérlői kör jól mutatja a Terrapark kis- és középvállalkozásokra fókuszáló kampányának sikerét. Az utóbbi negyedév során mintegy húsz új bérlővel növekedett a létszám.

 

A Terrapark újabb szintet alakít ki a kisebb vállalkozások befogadására alkalmas kiosztásban, mivel amellett, hogy a Terraparkban akár több ezer négyzetméternyi egybefüggő bérelhető területet kereső vállalkozások is ideális „otthonra” találhatnak, egyre több az érdeklődő a kisebb területekre is.

 

Forrás: One on One Kommunikáció

 

Újabb bérlők a Terraparkban

 

Továbbra is élénk az érdeklődés a budaörsi Terrapark iránt, a sikeres évkezdés után most összesen több mint 320 nm területet adtak bérbe, több bérlő pedig meghosszabbította eddigi szerződését. Az új bérlők közül a két legnagyobb az Eplan és a Patho-Systems Kft., előbbi 124 nm-t, utóbbi közel 100 nm-t vett bérbe a Terraparkban.

 

„A vonzó szolgáltatások, az épületek felszereltsége és stílusa, valamint a remek infrastruktúra játszott elsődleges szerepet abban, hogy választásunk a Terraparkra esett” – mondta el Markus Jahn, az Eplan Software & Service GmbH, professzionális szoftver megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtó vállalat kereskedelmi igazgatója. A cég számára célpiacai (autóipar, könnyű és nehéz gépgyártás, energiaipar stb.) és osztrák központja miatt az irodapark elhelyezkedése, az autópályák közelsége kiemelten fontos szempont volt a döntés meghozatalában. A cég ügyfelei között olyan nagyvállalatok találhatóak meg, mint az Audi, a General Motors vagy a MOL.

 

A Patho-Systems Kft. patológiai orvosi műszerek és fogyóeszközök értékesítésével, szervízelésével foglalkozik. A cég azért választotta az irodaparkot, mert a Terrapark bizonyult a legjobb partnernek abban, hogy raktáruk és irodájuk is egy helyszínen működhessen. Az irodapark kiválasztásánál emellett a jó megközelíthetőség, továbbá a kulturált környezet is kiemelt szerepet játszott.

 

A budaörsi Terrapark növekvő népszerűségét szolgáltatásai állandó fejlesztésének, az épületek folyamatos felújításának, modernizálásának és rugalmas bérlői kondícióinak köszönheti, melyek a jelenlegi piaci helyzetben elengedhetetlenül fontosak.

 

A Terraparkról

 

Hazánk első nyugat-európai színvonalú irodaparkja a Terrapark 1995-ben nyitotta meg kapuit a vállalkozások előtt. A jelenleg közel 50 cégnek otthont adó Terrapark Budaörsön 16 hektáros területen 8 épülettömböt foglal magába. Az épületkomplexumból eddig 5 tömb 30 épületében több mint 60 000 négyzetméternyi irodaterület épült fel. A jövőben átadásra kerül még további 3 tömb, ami 90 000 négyzetméternyi bérbe adható irodaterületet jelent. Az irodapark Budaörs kiváló megközelíthetősége és kedvező helyi adottságai miatt természetközeli hangulatban kínál kiemelkedő színvonalú irodai munkahelyeket. A Terrapark bérlői között olyan világcégek találhatók mint az Invitel, a Roche, a BAT, a McCain Foods az Égáz-Dégáz, a Johnson-Diversey, vagy a Total.

 

Forrás: One on One Kommunikáció

 

4. MOST ÉRDEMES CSALÁDI HÁZAT VÁSÁROLNI

 

Jelentősen nőttek az elmúlt években a lakásépítés költségei. Ez és a használt lakások piacán uralkodó túlkínálat alapján olcsóbb régi házat vásárolni, mint építkezni.

 

A nemrégiben épült családi házak akár 30-40 százalékkal olcsóbban megvásárolhatók, mint amennyibe egy vadonatúj megépítése kerül, ami a családi házak piacát jellemző túlkínálat és alacsony árszint, illetve a folyamatosan emelkedő építési költségek következménye - közölte friss felmérésének eredményét az OTP Ingatlanpont, az OTP csoport ingatlan forgalmazó cége, az MTI-vel. Az áresés egyik oka, hogy a kétezres évek fellendülésekor hitelre vásárolt, épített családi házak tulajdonosai közül sokan nem tudják fizetni a kölcsönt, így el kell adniuk a házat. A másik gyakori jelenség az, hogy sokan, akik korábban az agglomerációba költöztek, eladnák házukat, hogy városi lakásba költözzenek vissza.

 

A közlemény a KSH adataira hivatkozva rögzíti: az elmúlt 6 évben 26 százalékkal nőttek a lakásépítés költségei. Aki vásárol, az piaci árat fizet a családi házért, amely jóval alacsonyabb is lehet az előállítási költségnél. Vásárláskor ugyanis az árban szerepel a telek is, míg építés esetén a telket előbb meg kell vásárolni.

 

Példaként említi a közlemény, hogy vidéken a néhány éve 20 millió forintért felépített házat ma 10-15 millióért lehet csak eladni.

 

Az OTP értéktérkép adatai alapján 2008-ban 13 millió forint, tavaly pedig 14,4 millió forint volt egy átlagos családi ház ára. Figyelembe kell azonban azt is venni, hogy ma már csak a jobb módúak vásárolnak házat, ők pedig a jobb minőségű, nagyobb, drágább ingatlanokat keresik.

 

Forrás: MTI

 

5. MEGMOZDULTAK A LAKÁSÁRAK

 

Másfél év után először nőtt az index: a panelek 1, a téglalakások 4 százalékkal drágultak az első negyedben.

 

Másfél év után először nőtt az országos lakásárindex az első negyedévben, a paneles lakások árai egy-, a téglalakásoké négy százalékkal emelkedtek, de a súlyozott emelkedés így is csak egy százalékot tett ki a Duna House ingatlan franchise hálózat első negyedévi adásvételi adatai alapján.

 

A vidéki panellakások Közép-Magyarországon voltak a legdrágábbak, négyzetméterenként 162 ezer forinttal, ezt követte a nyugat-dunántúli régió, ahol 143 ezer volt a fajlagos átlagár. Budapesten továbbra is Észak-Buda a legdrágább, itt a panelek négyzetméterenkénti átlagára elérte a 274 ezer forintot.

 

A téglalakások mezőnyében egyedül Közép-Magyarország lépte át a négyzetméterenkénti átlagos 200 ezres határt, itt 237 ezer volt az átlagár. A fővárosban a budai oldalon fizettek a legtöbbet az ebbe a csoportba tartozó lakásokért, északon átlagban 315 ezer, délen 296 ezer forintot négyzetméterenként, Észak-Pesten és a belvárosban 250 ezer alatt maradt az átlagár.

 

Egy észak-magyarországi ház tulajdonosának - az eredeti elképzeléseihez képest - átlagban 30 százalékkal olcsóbban vették meg az ingatlanát, egy észak-budai panel tulajdonosának viszont csupán 7 százalékos csökkenéssel kellett számolnia. Az összesítés szerint Észak-Pest áll a legjobb helyen, itt a legkisebb az elszenvedett árcsökkenés, a leginkább alkuképes viszont Észak-Magyarország.

 

Az idei első negyedéves eladásokat összehasonlítva a 2011. második féléviekkel kiderül, hogy Budán az idén jobban vették a kisebb méretű, 40 négyzetméter alatti lakásokat, mint a tavalyi év második felében. Különösen az 5 millió forint alatti lakások forgalma ugrott meg. A pesti oldal egyetlen szembetűnő változása, hogy a második legforgalmasabb lakásár-kategória részesedése - a 10-15 millió közötti - nőtt 25-rõl 30 százalékra.

 

Vidéken is nőtt a 40 négyzetméter alatti lakások részesedése a forgalomból, a tavalyi második félévi 61 százalékról 72 százalékra, ezzel együtt a 10 milliós árkategória forgalma is emelkedett. Pest megyében az ingatlan forgalomban nőtt az 5-10 milliós lakások és a 30 millió felettiek aránya is.

 

Forrás: MTI

 

Budaörs és környékének ingatlan átlagárai

 

Origoingatlan statisztika